Resepi Bubur Ayam Paling Sedap
Assalamualaikum uolls
Malam ni Cikra terlebih rajin pulak nak share resepi bubur ayam paling sedap gituu.
Resepi ni Cikra ambil dari instagram @yatiekitchen dan telah mencuba sendiri resepi ni memang sedap tau hehe rugi kalau tak cuba. Jom kita tengok bahan-bahannya.
Bahan-bahan bubur
Beras 1 pot (rendam semalaman)
4 cawan air
Bahan-bahan sup
Setengah ekor ayam
2 buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sup bunjut
2 bunga cengkih
½ inci halia
2 kiub ayam
Serbuk white pepper
black pepper coarse
Sedikit minyak bijan (cikra tak masukkan sbb takde)
Garam
Cara-cara
Beras 1 pot (rendam semalaman)
4 cawan air
Bahan-bahan sup
Setengah ekor ayam
2 buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sup bunjut
2 bunga cengkih
½ inci halia
2 kiub ayam
Serbuk white pepper
black pepper coarse
Sedikit minyak bijan (cikra tak masukkan sbb takde)
Garam
Cara-cara
Okey jom kita mulakan
1.Rendam beras semalam 1 pot(untuk 3 orang makan) rendam supaya bubur cepat masak nanti.
Next day lepas dah rendam
2.Masak bubur kosong macam biasa air dalam 4 cawan masak api slow sampai jadi bubur
Step 2 (The soup) dalam periuk lain
1.Rebus setengah ekor ayam (belah 2)
2.Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis ,bunga lawang, sup bunjut, cengkih, dan halia
3. Dan masukkan kiub ayam
4.Rebus sampai keluar paste ayam pekat
Step 3
Make sure stove sebelah menyebelah satu sup ayam satu plain bubur
1. Curahkan sup ayam tadi ke dalam plain bubur kacau perlahan-lahan,pastikan jangan cair
2.Ayam tadi keluarkan dan carik-carikkan dan masukkan balik dalam bubur
3.Kacau dengan api perlahan sampai pekat dan masukkan minyak bijan,white pepper,black pepper coarse dan garam
4. Kacau sebati, dah boleh tutup api.Siapppp. Sedap hingga menjilat jarii.
Boleh makan dengan kangkung goreng belacan, ikan bilis goreng, telur masin, sambal kicap. Resepi ni walaupun renyah tapi sedapp. Dah cuba jangan lupa komen okay :).
SELAMAT MENCUBA
1.Rendam beras semalam 1 pot(untuk 3 orang makan) rendam supaya bubur cepat masak nanti.
Next day lepas dah rendam
2.Masak bubur kosong macam biasa air dalam 4 cawan masak api slow sampai jadi bubur
Step 2 (The soup) dalam periuk lain
1.Rebus setengah ekor ayam (belah 2)
2.Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis ,bunga lawang, sup bunjut, cengkih, dan halia
3. Dan masukkan kiub ayam
4.Rebus sampai keluar paste ayam pekat
Step 3
Make sure stove sebelah menyebelah satu sup ayam satu plain bubur
1. Curahkan sup ayam tadi ke dalam plain bubur kacau perlahan-lahan,pastikan jangan cair
2.Ayam tadi keluarkan dan carik-carikkan dan masukkan balik dalam bubur
3.Kacau dengan api perlahan sampai pekat dan masukkan minyak bijan,white pepper,black pepper coarse dan garam
4. Kacau sebati, dah boleh tutup api.Siapppp. Sedap hingga menjilat jarii.
Boleh makan dengan kangkung goreng belacan, ikan bilis goreng, telur masin, sambal kicap. Resepi ni walaupun renyah tapi sedapp. Dah cuba jangan lupa komen okay :).
SELAMAT MENCUBA
Comments
Post a Comment